Please setup "Secondary Menu" using Wordpress Dashboard > Appearance > Menus
Artykuł / 14 czerwca 2015

Zostań krwiodawcą!

 

Co roku, 14 czerwca, na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Krwiodawcy. Wydarzenie to jest okazją do podziękowania honorowym krwiodawcom za ratujący życie dar krwi i podniesienia świadomości na temat potrzeby regularnego oddawania krwi w celu zapewnienia dostępnej, wysokiej jakości i bezpiecznej krwi oraz produktów krwiopochodnych dla potrzebujących pacjentów.

Transfuzje krwi i produkty krwiopochodne co roku ratują życie milionom ludzi. Dzięki temu można pomóc pacjentom cierpiącym na choroby stanowiące zagrożenie dla życia, przedłużając im życie i zapewniając jego lepszą jakość. Krew i produkty krwiopochodne niezbędne są do wsparcia złożonych procedur medycznych i chirurgicznych. Krew odgrywa również niezmiernie istotną rolę, ratując życie pacjentów objętych opieką nad matką i dzieckiem oraz w czasie katastrof, zarówno naturalnych, jak i spowodowanych przez człowieka.

Tegoroczna kampania ma następujące cele:

  • Podziękowanie krwiodawcom za oddawanie krwi, która ratuje życie;
  • Promocja regularnego honorowego oddawania krwi;
  • Podniesienie świadomości potrzeby regularnego oddawania krwi ze względu na krótki okres przydatności do użycia komponentów krwi i zachęcenie obecnych i potencjalnych krwiodawców do oddawania krwi w regularnych odstępach czasu;
  • Zwrócenie uwagi na stan zdrowia krwiodawców i jakość opieki nad krwiodawcami – czynniki o krytycznym znaczeniu dla zapewnienia zaangażowania krwiodawców i podtrzymania ich gotowości do regularnego oddawania krwi;
  • Przekonanie resortów zdrowia, aby pokazały, że wysoko cenią regularnie oddających krew honorowych krwiodawców i aby asygnowały odpowiednie środki dla zapewnienia wysokiej jakości opieki nad krwiodawcami.

źródło: Światowa Organizacja Zdrowia

KrwiodawstwoUE



Bookmark and Share




Poprzedni wpis
Zdrowy popcorn?
Następny wpis
Złamanie zmęczeniowe









PRZECZYTAJ
Zdrowy popcorn?
Tak, ale tylko ten bez tłuszczu i soli! Podjadaj go, bo zawiera dużo błonnika i antyutleniaczy z grupy polifenoli.
UE