Please setup "Secondary Menu" using Wordpress Dashboard > Appearance > Menus
Artykuł / 26 sierpnia 2015

Siemię lniane

Siemię lniane jest znane od wieków ze swoich właściwości leczniczych. Zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, witaminą E, białko, potas, cynk, fitoestrogeny, substancje balastowe i śluzowe, a także lignany. Te ostatnie są bardzo istotne zwłaszcza dla kobiet, pomagają regulować gospodarkę hormonalną i uzupełniają działanie estrogenów. Mają także silne działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe.

Małe ziarna lnu można znaleźć w wielu sklepach spożywczych i zielarskich. Wywar z siemienia łagodzi dolegliwości żołądkowe i likwiduje problemy z zaparciami. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, działa antybakteryjnie i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest też sprzymierzeńcem urody- wzmacnia włosy, paznokcie i poprawia wygląd skóry.

Siemię lniane jest naturalnym środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy. Wodne wyciągi z nasion powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, chroniąc je przed substancjami szkodliwymi. Co ciekawe, śluz z nasion lnu długo nie traci lepkości. Dzięki temu może przemieszczać się aż do jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i utrudniając ich wchłanianie. Nasiona mają także właściwości lekko przeczyszczające. Pęcznieją w jelicie grubym, przyśpieszają ruchy robaczkowe i dlatego ułatwiają wypróżnianie. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych siemię zapobiega między innymi miażdżycy i korzystnie wpływa na elastyczność skóry. Lignany zawarte w nasionach lnu są szczególnie polecane kobietom w wieku okołomenopauzalnym, ponieważ regulują poziom estrogenów.

Siemię można kupić w postaci niełuskanych ziarenek, mielone lub w formie tabletek. Najlepsze jest najmniej przetworzone siemię z formie ziaren, mielone szybko traci swoje właściwości, najlepiej mielić je tuz przed spożyciem.

Wywar z siemienia lnianego pomoże osobom z wrażliwym układem pokarmowym, chorującym na zapalnie okrężnicy, hemoroidy czy zespół jelita drażliwego. Do przygotowania wywaru potrzeba 2 łyżki ziaren siemienia i około 2 szklanki wody. Gotujemy siemię przez około 20 minut na małym ogniu, kiedy przestygnie pijemy zgęstniały wywar razem z ziarenkami siemienia. Jedyne osoby z wrażliwymi jelitami nie powinny jeść nasion. Siemię najlepiej pić rano na pusty żołądek, ewentualnie po wypiciu szklanki ciepłej wody.

logotypyUE



Bookmark and Share




Poprzedni wpis
Pierwsza pomoc przy zadławieniu
Następny wpis
Maleństwo o wielkiej woli przetrwania









PRZECZYTAJ
Pierwsza pomoc przy zadławieniu
Pierwsza pomoc ratuje życie! Udzielenie pierwszej pomocy jest obowiązkiem każdego z nas. Według Polskiego prawa: „Kto...
UE