Please setup "Secondary Menu" using Wordpress Dashboard > Appearance > Menus
Artykuł / 3 lipca 2015

5 sposobów na zminimalizowanie strat witamin w czasie gotowania

Żyjemy w czasach gdzie pożywianie traci wartości odżywcze, przyczynia się do tego miedzy innymi masowa produkcja, gorsza jakość gleby czy sztuczne nawozy. W domu warto zadbać o jak najmniejsze straty witamin i składników odżywczych. Oto kilka prostych nawyków, które warto wprowadzić:

1. Nie obieraj skórki, jeśli nie jest to konieczne.

Najwięcej witamin kryje się pod skórką, słyszeliśmy to od dziecka. Dlatego warzywa i owoce, które można jeść ze skórką należy dokładnie umyć i zjeść w całości. Nawet ziemniaki gotowane w mundurkach są o wiele zdrowsze. Buraki też powinno piec się ze skórką. Dzięki temu dostarczamy sobie o wiele więcej witamin i minerałów.

2. Uważaj, żeby nie rozgotować warzyw.

Kiedy masz możliwość gotuj warzywa na parze, tak żeby były lekko twardawe. Jeśli musisz je ugotować wlej do garnka jak możliwie najmniejszą ilość wody i gotuj krótko. Pozwoli to zachować część wartości, rozgotowane warzywa mają niestety niewielką ilość witamin. Chrupkie, lekko twarde warzywa są bardzo dobre, zachowują ładny kolor i smak.

3. Nie kupuj na zapas.

Dotyczy to szczególnie produktów, które szybko się psują i tracą świeżość. Lepiej robić mniejsze zakupy co kilka dni, wtedy mamy pewność że jedzenie jest świeże i pełnowartościowe. W zapasie można mieć suche produkty jak kasze, ryż, mąka, suszone owoce, orzechy, rośliny strączkowe.

4. Przechowuj jedzenie w odpowiednich warunkach.

Nawet jeśli nie masz osobnej spiżarki, możesz wygospodarować jedną szafkę, która przeznaczona będzie wyłącznie do przechowywania żywności. Zaciemnione, suche miejsce pomoże uniknąć strat witamin pod wpływem działania promieni słonecznych.

5. Wykorzystaj zamrażarkę.

Mrożonki zachowują większość witamin i minerałów i są dobrym rozwiązaniem kiedy nie mamy czasu na zakupy. Jeśli kupisz czegoś więcej i wiesz, że nie zużyjesz tego w ciągu dwóch dni, najlepiej schowaj do zamrażarki. Warzywa i owoce po kilku dniach od zborów tracą głównie witaminę C, można tego uniknąć zamrażając je. Stosując się do tych prostych zasad unikniesz marnowania jedzenia i przyswoisz znacznie więcej składników mineralnych i witamin ze swoich posiłków. To nic trudnego wystarczy dobra

logotypyUE



Bookmark and Share




Poprzedni wpis
Odporność wprost spod igły
Następny wpis
Czy to stąd się bierze cellulit?









PRZECZYTAJ
Odporność wprost spod igły
Akupunktura poprawia odporność. Zafunduj sobie serię zabiegów przed chłodami i nie daj się grypie!
UE